Wellness in Spa, la ville pétillante

Spa, uitzicht op de stad.

“De parel van de Ardennen”

Zo wordt Spa wel vaker genoemd. Bovendien kan de stad terugblikken op een roemrijk verleden. Spa kende haar hoogtepunt in de 18e en 19e eeuw, toen de stad bekend stond als het “Café van Europa”. Vandaag is Spa met haar minerale en warmwaterbronnen een modern kuuroord. 

Thermes de Spa

De stad Spa vanaf een nabijgelegen heuvel.

De stad Spa vanaf een nabijgelegen heuvel.

Herbronnen in de prachtige natuur van de Ardennen…

Thermes de Spa

De thermen van Spa dateren van de zestiende eeuw en behoren tot de oudste ter wereld. Voor deze tijd werd het bronwater van de stad al geëxporteerd. Thermes de Spa is gelegen op de de Annette-et-Lubin heuvel en is vanuit het centrum van Spa gemakkelijk te bereiken door middel van de kabelbaan. Het nieuwe kuuroord in Spa heeft behalve het bronwater nog maar weinig gelijkenissen met het oude kuuroord van Spa. De thermale baden van de Thermes de Spa worden gevoed door de Clémentine-bron. Naast de thermale baden kan men hier verschillende sauna’s en hamman’s vinden.

In Nederland is het mineraalwater uit Spa zo populair dat men in een café of restaurant geen bronwater bestelt maar een Spa, ongeacht welk merk er gevoerd wordt.

Spa, de drank

Sinds de zestiende eeuw wordt er in Spa al mineraalwater gebotteld, in deze tijd werden er helende krachten aan het bronwater toegeschreven. Tegenwoordig is het één van de populairste bronwaters in Nederland en België. In Nederland is het zo populair dat men in een café of restaurant geen bronwater bestelt maar een Spa ongeacht welk merk er gevoerd wordt. De bronnen van Spa liggen in het beschermd natuur gebied de Hoge Venen. Het vele regenwater dat hier valt wordt gezuiverd door de zand en grind laag en beschermd door de veenmossen die er overheen liggen.

De drie soorten bronwater van Spa zijn alle drie naar hun bron vernoemd. De Spa Reine staat hier beter bekend als de Spa Blauw en de Spa Barisart als de Spa Rood. In het bronwater van Marie-Henriette komt van nature licht koolzuurvorming voor. Het water dat in de verschillende kuuroorden in Spa wordt gebruikt is hetzelfde bronwater dat wij in de flessen kennen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *